Najnovije novosti

Najnovije vijesti i zanimljivosti s područja zaštite.

Najave promotivnih akcija i aktivnosti.

Protupožarni sustavi – luksuz ili nužnost?

Jedna od sjajnih stvari današnjih sustava kućne sigurnosti je njihova sposobnost otkrivanja više od pukih provala. Ovisno o opremi koju povežete sa sigurnosnom kontrolnom pločom, moguće je nadzirati i prijetnje okolišu, uključujući poplave, požar, ugljični monoksid i dim.

Iako vas sigurnosni sustav može samo upozoriti na problem, a ne ga spriječiti ili riješiti, rano otkrivanje takvih problema može vam pomoći riješiti problem prije nego što nanese veliku štetu.


Protupožarni sustavi

Dimni alarm predstavlja glavnu komponentu kućnog protupožarnog sustava i presudan je za rano otkrivanje požara u vašem domu, a sekunde koje su potrebne da se vatra proširi i pojača mogu značiti razliku između života i smrti i uništenja. Požari se mogu dogoditi na razne načine i u bilo kojoj prostoriji vašeg doma. Bez obzira gdje, kako i od čega najviše prijeti opasnost od požara, alarm protiv dima prvi je ključni korak prema sigurnosti vaše obitelji.

Svake godine brojni ljudi izgube život u kućnim požarima. U požaru se dim i smrtonosni plinovi obično šire i brže od topline. To je jedan od razloga zašto većina žrtava požara umire od udisanja dima i otrovnih plinova, a ne od opeklina. Većina požara sa smrtnim posljedicama događa se tijekom noći, kada obitelji spavaju, nesvjesni požara sve do trenutka kada je prekasno za bijeg.

Dimni alarm pazi na atmosferske uvjete u domu i kad prvi put detektira dim, oglašava se kreštavim alarmom. To obitelji često omogućuje dragocjeno, ali ograničeno vrijeme potrebno za bijeg. Otprilike dvije trećine smrtnih slučajeva od požara u kući događa se u domovima bez dimnog alarma ili bez ispravnog dimnog alarma. Ispravno instalirani i održavani dimni alarmi smatraju se jednim od najboljih i najjeftinijih načina za pružanje ranog upozorenja na potencijalno smrtonosni požar i mogu smanjiti rizik od pogibije odn. uništenja u požaru u vašem domu gotovo za polovicu, jer su programirani da signaliziraju alarm na prvi znak požara kako bi upozorili stanare, kontaktirali vlasnika kuće i / ili upozorili Centralni Dojavni Sustav.

Sustavi poput ovog svoju vrijednost posebno opravdavaju na mjestima poput vikendica ili stanovima koje iznajmljujete. Takva mjesta u kojima ne boravite svakodnevno teže je nadgledati, no uz pomoć sustava za otkrivanje požara (ili poplave) dobit ćete upozorenja ako išta pođe po zlu te na taj način smanjiti eventualnu štetu.

Leave Your Comment