Najnovije novosti

Najnovije vijesti i zanimljivosti s područja zaštite.

Najave promotivnih akcija i aktivnosti.

Lažni alarmi – što su i kako ih spriječiti?

Naši korisnici najčešće pitaju o potencijalnom problemu lažnih alarma. Zato smo ovaj problem odvojili da objasnimo razloge zbog kojih dolazi do lažnih alarma i kako ih sprječavati.

Lažni alarmi

Lažni alarmi predstavljaju velik problem cijele industrije jer mnogi potencijalni korisnici strahuju od neugodnosti i potencijalnih troškova zbog nepotrebnih intervencija. Potencijalno najveći problem se javlja kod učestalog uključivanja lažnog alarma. Zakon propisuje obavještavanje policije u slučaju alarma, a u slučaju učestalog pozivanja od strane dojavnog centra niti policija više ne želi reagirati ili dojavni centar više niti ne poziva policiju.

Upravo zato su proizvođači alarma enormnu količinu vremena i sredstava uložili u minimiziranje tog problema. Zahvaljujući ispravnim testiranjima uređaja, najmodernijim tehnologijama, edukaciji odgovornih ljudi i održavanju sustava, problem s lažnim alarmima danas je više ili manje uklonjen.

Kako dolazi do lažnih alarma?

Možemo ih podijeliti u tri najčešća slučaja.

Najviše lažnih alarma uzrokuju sami korisnici nepravilnim rukovanjem protuprovalnim sustavom prilikom njegova uključivanja i isključivanja ili ostavljanjem prozora i vrata otvorenima. Dio lažnih alarma uzrokuju vremenske neprilike i kućni ljubimci.

Najmanje lažnih alarma uzrokovano je kvarom opreme i pogrešnim instaliranjem sustava. Važno je, dakle, korisnicima sustava pomoći da nauče ispravno koristiti i redovito održavati sustave tehničke zaštite kako bi se broj lažnih alarma i dalje smanjivao u budućnosti.

Uz to, Bilić-Erić koristi sustav slijedne detekcije, prilikom kojeg aktivacija jednog alarma, bez aktivacije drugog alarma ne dovodi do aktivacije cjelokupnog sustava. Slijedna detekcija moguća je ako se prostor štiti s dva i više detektora te ako je uvjetovano da se oba detektora moraju aktivirati po određenom redoslijedu kako bi se aktivirao alarm.

Odmah nakon primitka signala alarma, operater u dojavnom centru provest će telefonsku provjeru s vlasnikom štićenog prostora kako bi provjerio radi li se uistinu o lažnom ili stvarnom alarmu, nakon čega će poslati interventnu ekipu na lokaciju, ukoliko ustanovi da se radi o stvarnoj ugrozi.

Leave Your Comment